Pakkohan se on myöntää. 1970-luvusta on tulossa meidän puodinpitäjien suosikki. Kuinka tässä näin pääsi käymään?

Kuinka luiskahdimme 1960-luvusta seuraavalle vuosikymmenelle. Ja miten se suosikkivuosikymmen ylipäätään valikoituu?

Näitä erittäin vakavia ja totisia kysymyksiä pohdimme Peen (virallisesti Pekka, toinen puodinpitäjä), kun ajelimme yhteen suosikkikohteistamme eli Mobiliaan (www.mobilia.fi) Kangasalla.

Mobilian näyttely nimeltä Leveillä lahkeilla kertoo nimenomaan 1970-luvun autoista ja liikenteestä. Se esittelee muutakin arkista menoa tuohon aikaan vaatteineen ja tavaroineen.

Oli aika täräkkää istua Fiat 127:n rattiin tai viettää aikaa aidonoloisessa 1970-luvun olohuoneessa. Myös vanha Kupla tuli testattua, samoin saman katon alla olevan Rallimuseon ralliauto.

Emmepä me 1960-luvulla syntyneet muistaneet muuten, että 1970-luvun alussa ei vielä ollut nopeusrajoituksia lainkaan! Onneksi Urkki puuttui asiaan ja saatiin tuiki tärkeät nopeusrajoitukset, tosin aluksi vain eteläiseen Suomeen.

Turvavöitäkään ei käytetty, kun niitä ei juurikaan ollut. Turvavöiden käyttö etupenkillä tuli pakolliseksi vuosikymmenen puolivälissä.

Me lapsukaiset seisoimme matkan aikana jopa etupenkkien välissä, huoh.

Mobiliassa on samaan aikaan paljon muutakin nähtävää, muun muassa autotaidemaalari Simo Riikosen töistä kertova näyttely.

Nämä näyttelyt avautuivat maaliskuussa ja ovat avoinna joulukuun loppupuolelle saakka, joten kiinnostuneilla on vielä hyvin aikaa sukeltaa ruskean, vihreän,oranssin ja keltaisen maailmaan! Me Peen kanssa suosittelemme lämpimästi!

Samoin suosittelemme Kangasalla Vehoniemen automuseota, joka on Mobilian tapaan varsin rento ja viihtyisä kohde. Plussaa vielä ihanista kahvion herkuista, slurps.

Niin, ja se piti vielä sanoa, että Mobiliassa on hervottoman hyvä ja monipuolinen museomyymälä. Eikä ollut kallista. Löytyy autoilutavaraa niin aikuiselle kuin lapselle. Harmi, ettei itse enää mahdu siihen upeaan polkuautoon, joka kökötti hyllyssä.

Terveisin Heli, se toinen puodinpitäjä