Tervehdys, sinä toinen vanhoista tavaroista kiinnostunut!

Me puotipuksut olemme nyt vuoden verran seikkailleet oman verkkokaupan pitäjinä. Käsiemme läpi on kulkenut sadoittain ja sadoittain vanhoja tavaroita, joita olemme jaotelleet niiden synnyinvuosikymmenen mukaan.

Tämä työ on saanut yhä vahvemmin huomaamaan sen, kuinka paljon oma syntymävuosi vaikuttaakaan meihin ihmisinä. 60-luvulla syntynyt katselee maailmaa väkisinkin eri näkövinkkelistä kuin 90-lukulainen, esimerkiksi.

Tavaroita selvittäessä tulevat tutuiksi kunkin vuosikymmenen vaatteet ja aatteet, trendit ja muodit ja ennen kaikkea ajanhenki.

Minua itseäni kiehtovat tietenkin 1960- ja 70-luku, sillä olin silloin lapsi ja nuori. Saan aikamoisia säväreitä jo pelkästään siitä, kun näen sen ajan TYHJIÄ makeiskääreitä. Pystyn veljeni kanssa keskustelemaan loputtomiin noiden vuosikymmenten makeisista ja ruuista ja musiikista ja…Urkista!

Olin Kekkos-ajan lapsi ja pakko myöntää, että ihailin häntä kai presidenttinä yhtä paljon kuin monet muutkin sen ajan lapset. Tai ehkä ihailu on väärä sana, ehkä hän oli pikemminkin isähahmo, joka aina tuntui laittavan maan asiat kuntoon.

On siis myönnettävä, että aina kun tässä työssä tulee vastaan Kekkos-tuote, sillä on vaara siirtyä Helin omiin kokoelmiin. Aika monta vanhaa aikakauslehteä, kolikkoa, postimerkkiä ja kirjaa on jo jemmassa. Olen jopa tuunannut itselleni vanhasta mummonveskasta Kekkos-laukun!

Nyt kun olen katsellut Jari Tervon toimittamaa dokumenttisarjaa Mauno Koivistosta, alan tajuta, että hei, minähän olen elänyt tuonkin ajan ja nehän vasta jännittäviä olivatkin. Koivisto näyttäytyy hurjan karismaattisena ja taitavana tyyppinä, joka näyttää vilahtaneen maailmassani jonnekin takavasemmalle, sillä Helillä taisi olla kiire rakentaa omaa nuoren aikuisen elämäänsä.

Mutta kiitos Jari Tervon, ehkä alankin katsoa sillä silmällä Koivisto-tavaroita? Ehkä Manu jopa syrjäyttää Urkin vielä jokin päivä?

Olisi hauska tietää, kuka poliitikko tai presidentti on vienyt juuri sinun sydämessäsi nostalgisen paikan? Vai onko kukaan?

Tai jos ei sitten poliitikko tai presidentti, niin joku muu julkisuudenhenkilö?