Tämä on kirjeeni sinulle, ihana Kim Casali!

Moni muistaa 1970-luvulta suloiset Love is… -kuvat. Ne rakastuneen tytön ja pojan pelkistetyt piirrokset mietelauseineen.

Piirroksia näkyi lehdissä, postikorteissa, astiapyyhkeissä, patalapuissa, pannumyssyissä ja vaikka missä.

Suomeksi se kääntyi tietenkin, että Rakkautta on…

Rakkautta oli olla lähekkäin. Tuntea väristyksiä hänen seurassaan. Pestä astioita hänen kanssaan. Saada hänen päänsä kääntymään.

Love is… -hahmojen luoja oli uusiseelantilainen Kim Casali, joka alkoi piirtää kuvia tulevalle miehelleen Robertolle 1960-luvun lopulla.

Roberto Casali oli italialainen tietokoneinsinööri, jonka kanssa Kim Casali sai sittemmin kolme poikaa.

Perheen kolmas poika oli maailmanlaajuinen puheenaihe 1970-luvulla, sillä hän syntyi 16 kuukautta isänsä kuoleman jälkeen.

Ennen Roberton kuolemaa pariskunta päätti ottaa Roberton spermaa talteen.

He olivat aina haaveilleet isosta perheestä, ja vaikka kuolema oli jo ovella, mahdollisuus kolmanteen lapseen kannatteli pariskuntaa eteenpäin.

Päätös oli yhteinen, mutta sen seuraukset Kim Casali joutui kantamaan yksin. Roberto kuoli 31-vuotiaana vuonna 1976.

Pojan syntymä keinohedelmöityksellä tuomittiin Vatikaania myöten.

Kim Casali sai toki myös paljon myötätuntoa ja kannustusta rohkeudestaan, mutta hänen postilaatikkoaan ja lehtien yleisönosastoja täyttivät myös aivan toisenlaiset, todella tuomitsevat viestit.

Kim Casali antoi harvoin haastatteluja, mutta totesi yhdessä haastattelussaan jotenkin näin: Poikamme syntyi rakkaudesta. Jos se on väärin, maailma on menettänyt suhteellisuudentajunsa.

Kim Casali itse kuoli vuonna 1997 syöpään ollessaan 56-vuotias.

Kirjoitan tämän kirjeen sinulle siksi, Kim Casali, koska olit yhtä ihana kuin piirtämiesi kuvien tyttö. Sinulle rakkaus oli ikuista ja se jatkui kuolemankin jälkeen.

Rakkautta on tehdä yhdessä suuria päätöksiä ja kantaa niistä vastuu, vaikka jäisikin yksin.

t. Heli